شنبه, ۲۹ شهریور ۱۳۹۳، ۰۶:۱۸ ب.ظ
قران خواندن
فضیلت، آثار و فواید تلاوت قرآن کریم
درجات بهشت بر اساس تعداد آیات قرآن تقسیم شده است و هر کس هر مقدار که با قرآن آشنا باشد درجات بهشت را طى مىکند.براى تلاوت قرآن کریم فضایل، آثار و فواید دنیایى و آخرتى فراوانى بیان شده است: بارورى ایمان، صفاى دل، تخفیف گناهان، عبادت برتر، برخوردارى از ثواب فرشتگان و پیامبران، همنشینى با فرشتگان، پیمودن درجات کمال و ترقى در بهشت، درمان بیمارىهاى روحى، رفع غم و اندوه، روشنایى دیدگان، مونس تنهایى، عمر با برکت، استجابت دعا، صفاى خانه، رفع عذاب از پدر و مادر و....
شایان توجه است که پیمودن مراتب کمال قرائت، همچون رسیدن به مرحله تدبّر و عمل، مستوجب کمال ثواب و رضاى الهى و دریافت خیرات بیشتر و بهتر مىشود.
اهمیت و فضیلت قرائت قرآن تا چه اندازه است؟
براى قرائت قرآن، در کلمات گهربار پیشوایان معصوم(ع) فضایل و آثارى بیان شده که موجب رشد و پرورش روح و روان آدمى مىشود. همین فضایل و آثار باعثگردیده که تلاوت و قرائت قرآن از اهمیت بسیارى برخوردار باشد. اکنون به برخى از این فضایل و آثار اشاره مىکنیم:
1. سعادتمندى: پیامبر اکرم(ص) مىفرماید: «اگر زندگى سعادتمندان و مرگ شهدا و نجات در روز جزا و امنیت در روز هراس و نور در روز ظلمت و سایبان در روز حرارتِ شدید و سیراب شدن در روز عطش و ارزش و سنگینى در روز سبکى اعمال را مىخواهى، پس قرآن را مطالعه کن، چرا که قرآن یادآور خداى رحمان و حافظ از شیطان و عامل برترى در ترازوى اعمال است».
در حدیث دیگر مىفرماید: «هر کس قرآن بخواند، گویى به مرتبه پیامبرى رسیده است، جز آن که بر او وحى نمىشود!».
2. بارورى ایمان: امیرمؤمنان على(ع) فرمودند: «بارورى و رشد ایمان با قرآن خواندن به دست مىآید».
3. استجابت دعا: امام حسن مجتبى(ع) فرمود: «هر کس قرآن بخواند ـ بلافاصله یا با کمى تأخیر ـ دعایش مستجاب خواهدشد».
4. نورانیت و افزودن خیر و برکت خانه: پیامبراکرم(ص) فرمود: «خانههایتان را با تلاوتقرآن نورانى کنید و آنها را همچون یهود و نصارا ـ که نماز و عبادت را در خانهها تعطیل کرده، تنها در کنیسه و کلیسا انجام مىدهند ـ به گورستان تبدیل نکنید. هنگامىکه در خانهاى زیاد قرآن خوانده شود، خیر و برکت آن فزونى یابد و اهل خانه مدتها از آن لذت خواهند برد و همانگونه که ستارگان براى زمینیان مىدرخشند، [این خانه] نیز براى آسمانیان مىدرخشد».
5. غفران گناهانِ پدر و مادر: امام صادق(ع) مىفرماید: «خواندن قرآن از روى مصحف، عذاب پدر و مادر را سبک مىکند، گرچه کافر باشند».
6. افزایش مدّت بینایى: امام صادق(ع) فرمود: «هرکس قرآن را از رو [با نگریستن بر آیات] بخواند، از بینایىاش براى مدت طولانى لذت خواهد برد».
7. آمیخته شدن قرآن با گوشت و خون قارى: امام صادق(ع) فرمود: «هر جوان مؤمنى که قرآن بخواند، قرآن با گوشت و خونش آمیخته خواهد شد»
8. صفاى دل: پیامبراکرم(ص) فرمود: «بدون شک این دلها زنگار مىگیرند; همچنان که آهن زنگ مىزند. عرض شد: صیقل آن به چیست؟ فرمود: قرائت قرآن».
9. بهترین عبادت: پیامبر(ص) فرمود: «بهترین عبادتِ امتِ من، تلاوت قرآن است».
10. بخشش گناهان، نوشته شدن حسنه و پاک شدن گناهان
چرا در شبهاى ماه مبارک رمضان، قرائت سورههاى خاصى از قرآن کریم، تأکیدشده است (مثل: خواندن سوره عنکبوت، دخان و...) که خواندن آن ثواب بیشترى دارد؟
تلاوت قرآن کریم، در همه حال ارزشمند است، زیرا همه قرآن، کلام خداست و خواندن همه سورهها فضیلت و ثواب دارد، در عین حال، خواندن بعضى از سورهها در بعضى اوقات ـ به دلیل مصالحى که خداوند و چهارده معصوم(ع) از آن آگاهندـ ثواب بیشترى دارد.
منظور این روایات، فقط خواندن آیات نیست، بلکه خواندن، مقدمهاى براى فهم قرآن است و درک آن نیز در جاى خود، مقدمهاى براى محقق ساختن دستورهاى آن در زندگى فردى و اجتماعى است. بهطور قطع، اگر مسلمانان از مفاد سورههاى قرآن در زندگى خود الهام بگیرند، همه پاداشها و خواستههاى مشروع دنیا و آخرت را از آن خود خواهند کرد.
سفارش پیامبر و امامان معصوم(ع) به خواندن برخى سورهها در اوقات خاص، مسلّماً حکمتهایى دارد که ممکن است عقل بشر به برخى از آنها نرسد، ولى مهربانى و لطف خدا و اولیایش مانع از آن مىشود که بشر از آثار خیر مخفى بر خود محروم گردد. ضمن اینکه یکى از اسباب تأکید بر قرائت سوره دخان در شب قدر، مطرح شدن شب قدر در آن سوره است.
بنابراین، همه سورهها و آیات قرآن را باید خواند و در آن تدبّر کرد، ولى بهتر است به سورهاى که آثار ذکر شده براى آن، متناسب با نیاز انسان باشد، متوسل شد
بهترین مزد و ثواب براى قاریان قرآن، از نظر قرآن چیست؟
قرآن کریم مىفرماید: (اِنَّ الَّذینَ یَتلونَ کِتـبَ اللّهِ واَقاموا الصَّلوةَ واَنفَقوا مِمّا رَزَقنـهُم سِرًّا وعَلانِیَةً یَرجونَ تِجـرَةً لَن تَبور * لِیُوَفِّیَهُم اُجُورَهُم ویَزیدَهُم مِن فَضلِهِ اِنَّهُ غَفورٌ شَکور)] کسانى که کتاب الهى را تلاوت مىکنند و نماز را به پاى مىدارند و از آنچه به آنان روزى دادهایم، پنهان و آشکار انفاق مىکنند، تجارتى[ پر سود] و بى زیان و خالى از کساد را امید دارند. [آنها این اعمالصالح را انجام مىدهند]تا خداوند اجر و پاداش کامل به آنها دهد و از فضلش بر آنها بیفزاید که او آمرزنده و شکرگزار است.
بدیهى است که منظور از تلاوت در اینجا، قرائت سطحى و خالى از تفکر و اندیشه نیست، بلکه خواندنى است که سرچشمه فکر و اندیشه و در نتیجه، عملصالح باشد. در روایات اسلامى نیز به برخى از پاداشهاى قاریان قرآن اشارهشده; از جمله:
خداوند به قارى قرآن پاداش عظیمى خواهد داد. پیامبراکرم(ص) فرمود: «هر کس براى رضاى خدا و آگاهى عمیق در دین، قرآن بخواند، ثواب فرشتگان و انبیا و رسولان را خواهد داشت».
امام کاظم(ع) مىفرماید: «درجات بهشت به اندازه آیات قرآن است. به قارى قرآن گفته مىشود: بخوان و[ در مراتب بهشت] بالا برو. سپس مىخواند و مقامش بالامىرود».
اگر قرآن را با صوت بخوانیم اجرمان چه قدر است؟ و اگر بدون صوت بخوانیم چهطور؟
مقدار اجر و ثواب را خدا مىداند. پیامبراکرم(ص) مىفرماید: «قرآن را با صوتهاى خویش زیبایى بخشید، زیرا صوت زیبا بر زیبایى قرآن مىافزاید.»
با توجه به اینکه آیات قرآن سخنان خداوند است و خدا از اول کامل بوده، پس ارزشگذارى آیات قرآن براى چیست که فلان سوره ثواب بیشترى دارد؟ (در مفاتیح این ارزشها آمده است).
باید دانست اگر تفاوتى در سورهها از نظر ارزش، وجود داشته باشد، به کامل بودن خدا ارتباطى ندارد، چرا که ممکن است خداى متعال و حکیم از روى حکمت و به جهت مصلحت، بعضى از سورهها را از نظر فصاحت و بلاغت یا مفهوم و محتوا بر بعضى دیگر و یا بعضى از آیات را بر بعضى دیگر برترى داده باشد; همانطور که در خلقت انسانها، بعضى از آنها را بر برخى دیگر ـمانند انبیا بر مردم عادىـ برترى داده است. هر یک از آیات یا سورههاى قرآن به گلهایى مىماند که بوى دلرباى مخصوص خویش دارد.
ممکن است نسبت به یک سوره توجه خاصى شده باشد که این مطلب با بررسى اهداف و مقاصد آن سوره تا حدى روشن مىشود; مثلا اگر سورهاى به مسائل اخلاقى در سطح عمومى مردم و جامعه پرداخته باشد، مانند سوره نور و آیات حجاب، چون عموم مردم درگیر این مسائلاند، نسبت به این سوره توجه خاصى شده است. سورههاى دیگر نیز با توجه به مقتضاى مفاهیم آن و نیاز جامعه و عموم مردم مورد توجه خاص قرار گرفته است.
بنابراین شناخت مفاهیم یک سوره و درک نیاز جامعه و مشکلات آن مىتواند به روشن شدن علل این ارزشگذارىها کمک کند. از طرفى باید دانست که برخى از روایات وارده در مورد ارزش و خاصیت سورهها، بىپایه و بىاعتبار است; چنانکه «میر سیدشریف جرجانى» در حواشى کشاف در آخر «تفسیر فاتحة الکتاب» و «ابنالجوزى» در الموضوعات و «سیوطى» در اللئالى المصنوعه اکثر احادیثى که از «ابىّبنکعب» در فضایل سورهها نقل شده کذب و موضوع (جعلى) مىداند.
لطفاً درباره خواندن قرآن و آثار آن در زندگى انسان و اینکه انسان با خواندن قرآن چه پیشرفتهایى مىتواند در زندگى داشته باشد، توضیح دهید.
قرائت قرآن در زندگى مسلمان، آثار زیادى مىتواند داشته باشد; از جمله:
1. قرائت قرآن، ذکر خداوند است. با ذکر خدا دلها آرام مىگیرد. آرامش روحى، زندگى روزمره انسان را به سوى خوشبختى سوق مىدهد.
2. چون قرآن، قانون اساسى اسلام است با خواندن و توجه به معانى قرآن مىتوان به رفتار و چگونه زیستن خود شکل داد.
3. قرائت قرآن، شعار اسلام است و پیامبر و امامان معصوم به قرائت قرآن با صداى بلند، در مکانها و زمانهاى مختلف و آهنگ خوش تأکید داشتهاند، لذا قرائت قرآن مىتواند موجب تقویت دین و نظام اجتماعى مسلمانان گردد.
4. حفظ و قرائت قرآن، موجب تقویت حافظه مىگردد و در نتیجه در زندگى مسلمان تأثیر مىگذارد و موجب پیشرفت در کارهاى علمى او مىگردد.
از ذکر آثار دیگر صرف نظر مىکنیم و شما را به خواندن روایتهاى نورانى اولیاى معصوم(ع) در اینباره ارجاع مىدهیم
آیا مطالب کتابهایى که در آنها نوشته مثلاً اگر فلان آیه را هزار مرتبه بخوانى، به مکه مىروى یا اگر فلان آیه را بر روى بازو ببندى موجب قدرت مىشود، درست است؟
1. قرآن کریم، مایه هدایت و رحمت است.این کتاب شریف و کلام لطیف، مربّى و راهنماى انسان در رسیدن به کمال نهایى و نزدیک شدن به خداست و او را بهسوى خیر و سعادت سوق مىدهد. هدف اصلى و مهمترین فایده آن، انسانسازى و تربیت بشر است. فواید و آثار دیگر، هدفى فرعى بهحساب مىآیند.
2. اصل اینکه خواندن سورهها و آیات قرآن، آثار و فواید خاصى دارد، جاى شک و تردید نیست و در این مورد روایات، تواتر معنوى دارند، امّا در هر مورد باید به روایت معتبر استناد کرد; یعنى اگر بخواهیم بگوییم فلان سوره یا آیه فلان اثر یا فایده را دارد، باید با استناد به روایت معتبر چنین سخنى را بگوییم.
3. در برخى روایات آمده است که خواندن و قرائت سورههاى قرآن، فواید متعددى دارد; از جمله: امامصادق(ع) فرمود: «کسى که همه روزه، قرائت سوره عمّ یتساءلون را ادامه دهد، سال تمام نمىشود، مگر اینکه خانه خدا را زیارت مىکند»و نیز فرمود: «هر کس به خواندن سوره مریم(س) مداومت کند، از دنیا نخواهد رفت، مگر اینکه خدا به برکت این سوره، او را غناى نفس مىبخشد و از نظر مال و فرزند بىنیاز مىکند».
۹۳/۰۶/۲۹
یاعلی